Wszystkie bestsellery
Filet z witlinka ze skórą, 150g+/szt, 3kg / skrz., Francja
  • Filet z witlinka ze skórą, 150g+/szt, 3kg / skrz., Francja

Filet z witlinka ze skórą, 150g+/szt, 3kg / skrz., Francja

550233
Ocena 
270,00 zł
Brutto 3-7 dni roboczych
Ilość
Produkt dostępny na zamówienie

  • Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
Opis
Zastosowanie
Możemy go dostać w postaci tuszek i filetów. Rybę tą charakteryzuje bardzo kruche, delikatne i rozpadające się mięso, dlatego tuż przed obróbką najlepiej jest go skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu mięso będzie bardziej jędrne, a przy okazji pozbędziemy się charakterystycznego, morskiego zapachu. Poza tym rybę smażymy najczęściej w panierce. Wrzucone na tłuszcz, niepanierowane filety łatwo się przypalają. Możemy go również piec, gotować na parze, grillować oraz wędzić. Doskonale sprawdza się w różnych śmietanowych, pomidorowych sosach. Witlinka charakteryzuje białe, bardzo chude, lekkostrawne, pozbawione ości mięso. Rybę doprawiamy koperkiem, tymiankiem, bazylią, sokiem z cytryny. Aby wyostrzyć łagodny smak, dodajemy goździki i ostrą paprykę.
Występowanie
Występuje w pólnocno-wschodnim Oceanie Atlantyckim oraz w Morzu Bałtyckim i Śródziemnym. Spotykany jest zazwyczaj na głębokości 30-100m. Zamieszkuje dna muliste lub żwirowe.
Gatunek, rodzina
Ryba należy do rzędu dorszokształtnych, do rodziny dorszowatych.
Cechy charakterystyczne
Ciało jest torpedowate, wydłużone. Na pysku ma mały wąsik, charakterystyczny dla młodych osobników. Posiada wysuniętą szczękę ze spiczastymi i sterczącymi zębami. Linia boczna jest lekko wygięta. Posiada trzy płetwy grzbietowe i dwie odbytowe. Pierwsza płetwa grzbietowa jest wyższa niż u dorsza atlantyckiego. Płetwa ogonowa szeroka z prawie prostą tylną krawędzią. Grzbiet ryby jest ubarwiony na kolor szaro-oliwkowozielony, boki są srebrzyste a brzuch śnieżnobiały.
Nazwa w języku angielskim
Whiting
Nazwa w języku francuskim
Merlan
Nazwa w języku niemieckim
Wittling
Szczegóły produktu
550233
Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

Mąka na pizzę, 1 kg

Mąka na pizzę, 1 kg

Napisz swoją opinię
8 innych produktów w tej samej kategorii:

Śledź nas na Facebooku