Glice (Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu), tekstury Ferrana Adrià, E 475, 300 g Powiększ do pełnego rozmiaru

Glice (Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu), tekstury Ferrana Adrià, E 475, 300 g

20464

Monoglicerydy i diglicerydy otrzymane z tłuszczów, otrzymany z gliceryny i kwasów tłuszczowych. Glice został wybrany ze względu na wysoką stabilność działania, jako emulgator który łączy wodne substancje i tłuste substancje. Jest on podobny do oleju, co oznacza, że należy najpierw rozprowadzić go w tłustym elemencie , a następnie dodać do wodnego produktu.

 

 

Charakterystyka:

 

Występuje w postaci płatków

Nierozpuszczalny w wodzie

Rozpuszcza się w tłuszczu podgrzanym do 60 °C

Aby uzyskać prawidłową emulsję mieszanie tłuszczu z Glice i wody musi odbywać się bardzo powoli.